torsdag 28 mars 2013

Jaha, nu då??


Nu när du har läst hela boken och skrivit om den ur lite olika synvinklar, är det dags att sammanfatta din upplevelse. Försök att utveckla dina resonemang så mycket som möjligt; ibland är det bättre att skriva mycket om få saker än lite om många...

Om du tittar på frågorna så kan du se att det finns frågor inom lite olika områden, så kolla på dina kommentarer i läsloggarna och välj frågor som kan komplettera det du har skrivit där!


Omdöme: (150-300 ord)
I omdömet ska du beskriva bokens budskap och annat viktigt du inte redan skrivit om:
Obligatoriska
a. Vad kan du lära dig av bokens innehåll? Vad var bra med innehållet i boken?
b. Varför tror du författaren har skrivit den här boken? Vilket är bokens budskap?
c. I vilken tid utspelas boken och hur märker man det?

Välj en till tre av dessa:
e. Hur var boken att läsa?
f. Vilken typ av bok var det?
g. Vad tyckte du om i boken? Vad var bra? Var det något du inte tyckte om?
h. Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt?
i. Beskriv en scen ur boken du särskilt kommer ihåg i boken och dina tankar om den.
j. Skriv ett citat ur boken du särskilt kommer ihåg och dina tankar om den.
k. Påminner boken eller personerna i boken om något annat du läst eller sett?
l. Jämför den här boken med andra böcker du läst eller läst utdrag ur.
m. Vad kan du känna igen dig i? Har du upplevt eller gjort något liknande?


Sätt betyg på din bok! Rösta här!

1 = jättedålig och 5 = jättebra

tisdag 26 mars 2013

Särskrivningar



Särskrivningar är ett språkligt fenomen som irriterar många, medan andra tycker att det är en naturlig utveckling av spåket. Jag står väl någonstans mittemellan, men vill att ni ska fundera och vara medvetna om hur det påverkar era texter. Så här står det t ex på Wikipedia:

"Felaktig särskrivning innebär att ett sammansatt ord felaktigt skrivs som två eller flera ord. Det är ett vanligt skrivfel i svenskan och andra språk där man kan bilda nya ord genom sammansättningar, i stort sett utan begränsningar.
...
Direkta missförstånd på grund av felaktiga särskrivningar är sannolikt ovanliga; däremot gör felaktiga särskrivningar en text mera svårläst eftersom den inte följer den vedertagna skriftspråksnormen. Ett annat problem är att textens vederhäftighet kan ifrågasättas eftersom många uppfattar felaktiga särskrivningar som ett tecken på okunskap och bristande bildning."

Så vad betyder då "vederhäftighet"?? Jo, hur trovärdig, pålitlig och kunnig textens författare verkar. Så, vill du uppfattas som den smarta person du är, undvik särskrivningar!




Här kan du läsa mer om särskrivngar och få fler exempel!Vill du veta hur Sean Banan hänger ihop med särksivningar, läs här!Är du intreserad av ett botemedel mot denna hemska(?) språksjuka, kolla in det här!



torsdag 21 mars 2013

Läslogg 4


Fjärde loggen: Läst ut boken (ca 150 ord)
Loggen ska nu handla om peripeti och upplösning. Peripeti är ett annat ord för vändpunkt. I
vissa böcker är vändpunkten väldigt tydlig, pang så dör någon och allting ändras, eller polisen
hittar den där viktiga ledtråden och mördaren åker fast. I andra böcker är det inte alls lika tydligt.
En bok kan vara proppfull med små vändpunkter. Läs din bok noga och försök lista ut var du
tycker att vändpunkten är. Efter peripetin kommer upplösningen. Det är då problemet löses.
Tycker du att det är vettigt gjort? Har frågorna fått svar? Levde de lyckliga i alla sina dagar?
Skriv om bokens vändpunkter och upplösning/slut och dina reflektioner om dem.

Läslogg 3



Nu när du har läst 3/4 av boken är det dags att fundera kring och skriva om miljöbeskrivningarna i boken! Tänk med alla sinnen!




Tredje loggen: Läst minst 3/4 av boken (ca 150 ord)
Skriv nu om miljöbeskrivningen. Kom ihåg att det inte bara är hur saker ser ut som är viktiga för miljön, utan det är också ljud, lukt, känsla och smak som är viktiga. Man kan inte rättvist beskriva ett sammetstyg utan att beskriva hur det känns mot huden. Man kan inte beskriva en högstadieklass om man inte säger något om hur det låter och så vidare. 



Leta efter alla tecken på miljöbeskrivning och skriv om du tycker att det är bra eller dåligt, för mycket eller för lite. Kan du se platserna framför dig när du läser? I så fall har författaren gjort ett bra jobb. Kan du inte se platserna, men tycker inte att det spelar så stor roll? I så fall kanske författaren har valt att fokusera på en annan del av boken än just miljöbeskrivningen. Beskriv alltså miljöerna och dina reflektioner kring dem.

Kom ihåg att läsa och tänka på mina kommentarer på dina tidigare inlägg, samt att läsa igenom blogginlägget om skrivtips!

fredag 15 mars 2013

Talspråk - hur talar DU?

När människor pratar kan du många gånger ana dig till saker, t ex varifrån de kommer, vilket yrke de har, vilket kön de tillhör och vilken ålder de är i. Dessutom avslöjar de kanske vilken grupp i samhället de tillhör, kanske kan du till och med lista ut hur lång utbildning de har.

Du ska nu få några frågor att svar på! Klicka på frågan och tänk efter noga innan du svarar.

Vilka olika grupper "pratar" du i? Det kan vara t ex kompisgänget, familjen, klassen, fotbollslaget, elevrådet, dansgruppen etc.


Pratar du med samma saker med vuxna som med personer i din egen ålder?



Ändrar du ditt sätt att kommunicera beroende på vem du talar med?



Vad är viktigast när man kommunicerar - att vara sig själv eller att vara som "alla andra" i gruppen?



Nu ska du få fundera ännu mer på hur just DU talar i olika grupper!

Gå in på länkarna här nedanför och svara på frågorna.

Hur talar du i "klass 7c"?
Hur talar du i "kompisgänget"?
Hur talar du i "familjen"?

När du har svarat på frågorna om alla tre grupperna går du in på Google, skapar ett nytt dokument, döper dokumentet till "Reflektion" och delar det med mig! (emman651@gmail.com)
I dokumentet vill jag att du fundera på följande saker:
- om du jämför dina svar, vilka slutsatser kan du dra?
- talar du på olika sätt i olika grupper?
- om ja, på vilket sätt och varför?
- om nej, varför inte?



Skrivtips

När jag läste era första logginlägg så passade jag på att titta efter vanliga misstag, alltså sådant som många av er gör, fast "på erat eget sätt"...


Ordet "man"

Ordet "man" kan ju betyda just "man", som i motsats till "kvinna", men det har också en annan betydelse. Om du till exempel skriver "man undrar vad som ska hända", så betyder ordet "man" någon person, lite vem som helst. Om du använder ordet på det sättet så ger det ett intryck av att du är osäker på vad du skriver och att du inte våga stå för vad du tycker. Använd istället "jag" eller "läsaren"!



Att inleda meningar med "och" eller "men"

Orden "och" och "men" hör till ordklassen konjunktioner. Konjunktioner är små ord som binder ihop saker i meningar. Om du inleder en mening med en konjunktion så binder du inte ihop det med något, för då finns det ju en punkt innan som står i vägen för det du vill binda ihop med. Ett tips är att innan ordet "men" passar det ofta väldigt bra med ett kommatecken. Ett annat tips är att om du hemskt gärna vill inleda en mening med "men", använd istället ordet "dock" som betyder samma sak.

Ja, jag vet att en del författare skriver så i alla fall och det får de göra för att de gör det som ett medvetet val och en del av "sin stil". Det får du också gör när du ger ut din egen bok, men fram till dess vill jag att du istället följer skrivreglerna...



Stor bokstav...

... har vi ALLTID i början av en ny mening!

Meningslängd

När vi arbetade med skrivregler skrev ni själva att en text blir svår att förstå och läsa om det är för långa meningar. Det gäller ju även för de texter som ni själva skriver. Läs noga igenom dina texter innan du lämnar in dem och använd dig av både punkt och kommatecken för att dela upp dina långa meningar.

"Jättebra" eller "jätte bra"

På svenska använder vi ordet "jätte-" för att förstärka beskrivande ord. Ordet "jätte-" skrivs alltid ihop med det ord det ska förstärka, till exempel jättebra, jätteglad, jättespännande, jättelycklig osv.



Så, tänk på ovanstående saker när du skriver nya inlägg och går igenom dina gamla!

För fler tips om skrivregler, gå till Svenska Språkrådet!

tisdag 12 mars 2013

Läslogg 2


Andra loggen: Läst minst 2/4 av boken (ca 150 ord)

I denna logg ska du skriva speciellt om karaktärerna i boken. Du kan vara både huvud- och bikaraktärer, vem som helst som du tycker är intressant. Huvudpersonen är naturligtvis intressant att skriva om eftersom han eller hon är central för bokens handling, men det kan också dyka upp andra personer som du hellre skriver om. Du kan skriva om en, två eller tre personer, men inte fler, då blir det så kort om varje. Skriv om hur personerna presenteras, hur du uppfattar dem, vad du tycker om dem, deras relationer till andra och hur de beter sig. Skriv om personerna i boken och dina reflektioner om dem.

Använd minst två citat som illustrerar, visar, det du berättar om.




Vad tycker du om din bok hittills? Svara här!