måndag 9 september 2013

8c - Novellens innehåll

För att kunna skriva en bra novell behöver du tänka på några saker. 


Hur ska din novell börja?


  • person- och miljöbeskrivning
  • in medias res
  • återblick
  • inre monolog
  • dialog


Konflikten

En konflikt i en novell är något som inte riktigt stämmer, något som känns fel. Konflikten handlar om varför saker och ting händer. Konflikten byggs upp under handlingens gång och får inte sin lösning, förklaring, förrän i slutet av novellen.

Ett sätt att skapa spänning och intresse hos läsaren är att låta läsaren fundera över frågan varför? i din text. Varför gör personerna som de gör? Just att inte berätta skapar nyfikenhet hos läsaren.


Vem berättar?

Beroende på hur du vill att din text ska uppfattas är det viktigt att bestämma vem som ska berätta historien, alltså berättarperspektivet. Det är vanligt med en allvetande berättare i novellen, alltså att en "han" eller en "hon" berättar. Den allvetande berättaren kan hoppa fram och tillbaka i tiden, vet hur olika personer känner och tänker, samt vad som händer och varför.

Du kan också skriva novellen i jag-form, alltså första person. Att skriva i jag-form liknar att skriva dagbok. Du går in i personens inre och berättar hur han eller hon uppfattar händelsen. Du kan då inte ge någon information till läsaren om hur övriga personer i novellen tänker eller känner, utan bara vad de säger eller gör.


Slutet

Slutet är ofta avgörande för vad vi tycker om en text eller en film. En novell kan sluta lyckligt eller olyckligt. Slutet kan vara överraskande eller öppet. Oavsett hur du väljer att avsluta din novell är det viktigt att början och slutet på något sätt kopplas ihop. Något annat som är viktigt är att huvudpersonen på något sätt har genomgått en förändring när novellen slutar. Han eller hon är på något sätt inte densamma längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar